Custables; Boomstamtafels & 3D wandpanelen

Als interieustylist ben ik regelmatig op Social Media op zoek naar interessante bedrijven. En met interessant bedoel ik dan bedrijven die natuurlijke producten hebben en hierbij dan ook nog eens rekening houden met duurzaamheid. Custables is zo’n bedrijf. Zij zijn zich bewust van de natuur en het belang dat dit gezond blijft. Zij proberen in alle lagen van hun bedrijf duurzaamheid voorop te zetten en CO2 neutraal te werken.

De producten die zij aanbieden zijn objecten die ze zijn tegengekomen tijdens hun persoonlijke reizen, maar ook tijdens hun reis door de ‘wereld van het ondernemerschap’ en bestaat voornamelijk uit boomstamtafels en 3D wandpanelen.

Van Boom tot Blad: Raintree, zo heet de boom waar de boomstambladen van Custables van worden gemaakt (het type hout wordt ook wel Suar genoemd). Andere namen voor deze boom zijn Saman Samanea of Monkeypod. Deze Raintree groeit in Zuid Oost Azië en Zuid Amerika en is zo’n 25 meter hoog en heeft een diameter (inclusief takken) van 40 meter.

Wanneer de gigantische bomen zijn gekapt, worden ze gedurende een paar maanden gedroogd aan de zon. De boom wordt naderhand middels een zaagmachine in ‘plakken’ gezaagd van 8 cm dik,  waarna ze nog weer een tijdje zongedroogd worden. Zodra het vochtigheidspercentage voldoende is gedaald, worden de plakken gedroogd in grote ovens. Zo’n 2 weken liggen ze constant in een temperatuur van 50 graden Celsius, tot het vochtigheidspercentage is gedaald tot onder de 15%. Na een week acclimatiseren (en het voor een deel weer opnemen van vocht) kunnen de plakken worden bewerkt. Er worden stalen pinnen aan beide uiteinden (aan de kopse kanten) ingeboord en netjes afgewerkt. Dit voorkomt het scheuren van het blad bij temperatuurschommelingen. Daarna is het tijd voor het vlak maken en schuren van het tafelblad.

3D Wandpanelen productie: De wandpanelen worden gemaakt van overgebleven resten hout. Hout uit verlaten huizen, restanten uit de lokale meubelindustrie of oude vissersbootjes. Hout dat eigenlijk als afval wordt beschouwd. Dit hout kopen ze op en daar worden de 3d wandpanelen van gemaakt.  Het hout krijgt zo een nieuwe bestemming en daarom wordt het ook wel reclaimed wood genoemd.

Wanneer je de betekenis opzoekt van Reclaimed Wood, lees je dat het letterlijk “teruggewonnen hout” betekent. Een trend binnen het interieur die is ontstaan doordat het steeds populairder wordt om te werken met authentieke, vintage en vooral duurzame materialen. Het hout dat gebruikt wordt voor de 3D wandpanelen wordt gezaagd, gedroogd en behandeld tegen insecten. Daarna wordt elk paneel met de hand gemaakt, dus elk paneel is uniek qua structuur. Vakmanschap en duurzaamheid worden zo gecombineerd.

Wil je meer weten over Custables en hun werkwijze? Kijk dan eens op hun website www.custables.com. Hier kun je meer lezen over hun duurzame werkwijze en de samenwerking die ze zijn aangegaan met The Good Shipping Program en Trees For All.

Foto’s: Custables